Na sljedećim poveznicama možete pogledati sadržaj anketnih upitnika:
Anketni upitnik – učenici
Anketni upitnik – roditelji
Ciljevi anketiranja bili su sljedeći:
- utvrditi prehrambene navike učenika
- utvrditi koliko su učenici upoznati s važnošću pravilne i raznovrsne prehrane
- utvrditi koliko su učenici upoznati s važnošću tjelesne aktivnosti za zdravlje organizma
- utvrditi prehrambene navike roditelja
- utvrditi koliko su roditelji upoznati s važnošću pravilne i raznovrsne prehrane
- utvrditi koliko su roditelji upoznati s važnošću tjelesne aktivnosti za zdravlje organizma
Sažetku rezultata anketnih upitnika možete pristupiti putem priloženih poveznica:
Anketni upitnik – učenici
Anketni upitnik – roditelji
Analizirajući rezultate anketa roditelja utvrdili smo da:
- većina roditelja zna da je najvažniji obrok u danu doručak
- 40 % roditelja zna da je za doručak najbolje jesti hranu bogatu ugljikohidratima
- većina roditelja jede voće jedanput dnevno, a trebali bi ga jesti 2 – 3 puta dnevno
- većina roditelja jede povrće jedanput dnevno, a trebali bi ga jesti 2 – 3 puta dnevno
- se 40 % roditelja svakodnevno bavi tjelesnom aktivnošću
- 33% posto roditelja zna da su ugljikohidrati glavni izvor energije
- većina roditelja zna da su riba, jaja i mlijeko namirnice bogate bjelančevinama, ali samo mali broj roditelja zna da je i soja namirnica bogata bjelančevinama
- većina roditelja zna kako je masti najbolje unositi maslinovim uljem, plavom ribom i orašastim plodovima
- 60% roditelja zna što je bulimija
- 60% roditelja zna što je anoreksija
- 87% roditelja zna što je pretilost
- 7% roditelja zna da bismo svaki dan trebali vježbati barem 45 minuta
- 87% roditelja kuha svaki dan
- 33% roditelja doručkuje svaki dan
- svi roditelji potiču djecu da doručkuju
- 53% roditelja kontrolira doručkuje li njihovo dijete
- 60% roditelja smatra da su dijete štetne
- 13% roditelja za kuhanje koristi maslinovo ulje, dok većina koristi biljno (suncokretovo) ulje
- 7% roditelja prilikom svake kupovine proučava količinu ugljikohidrata, masti, bjelančevina i drugih hranjivih tvari koje namirnice sadrže
- 7% roditelja uvijek proučava kalorijsku vrijednost namirnica koju kupuje
- 7% roditelja prilikom kuhanja proučava kalorijsku vrijednost namirnica koje priprema
- 13% roditelja prilikom kuhanja proučava količinu hranjivih tvari koju namirnice sadržavaju u 100 grama
- 7% roditelja uvijek proučava kalorijsku vrijednost koju unese u organizam tijekom pojedinog obroka
- 13% roditelja pri svakom obroku proučava količinu hranjivih tvari koju unese u organizam tijekom pojedinog obroka
- 27% roditelja uvijek proučava kalorijsku vrijednost koju unese njegovo dijete tijekom pojedinog obroka
- 20% roditelja uvijek proučava količinu pojedinih hranjivih tvari koju unese njihovo dijete tijekom pojedinog obroka
- 27% roditelja uvijek prilagođava veličinu porcija dobi, spolu, tjelesnoj aktivnosti i poslu pojedinih članova obitelji
- svi roditelju potiču svoje dijete da se bavi sportom
- svi roditelji smatraju da je tjelesna aktivnost važna za održavanje tjelesne mase
- 40% roditelja zna da se na vrhu piramide nalaze slatkiši
- 47% roditelja jede integralni kruh
- 87% roditelja najčešće pije vodu
- većina roditelja od grickalica jede čips ili slane kokice, a manji dio čips od jabuke i kokice bez soli
Analizirajući rezultate anketa učenika utvrdili smo da:
- svi učenici znaju kako je doručak najvažniji obrok u danu
- 38% učenika zna da je za doručak najbolje jesti namirnice bogate ugljikohidratima
- 46% učenika jede voće 2 – 3 puta dnevno
- 23% učenika jede povrće 2 – 3 puta tjedno
- 15% učenika zna da su ugljikohidrati najvažniji izvor energije
- većina učenika zna da su mlijeko, jaja i riba namirnice bogate bjelančevinama dok samo njih 4 od 13 zna da je i soja namirnica bogata bjelančevinama
- 38% učenika zna da je masti najbolje unijeti orašastim plodovima ali samo njih 23% zna da je masti poželjno unositi plavom ribom i njih 15% maslinovim uljem
- 54% učenika zna što je bulimija
- 62% učenika zna što je anoreksija
- 69% učenika zna što je pretilost
- 23% učenika kuha svaki dan, a njih 30% 2 do tri puta tjedno
- 38% učenika doručkuje svaki dan, a 54% ponekad
- 62% učenika smatra da su dijete štetne
- 23% učenika uvijek sudjeluje, a 54% učenika ponekad sudjeluje s roditeljima u odabiru namirnica koje će kupiti u dućanu
- 23% učenika uvijek, a 46% učenika ponekad proučava prilikom kupovine količinu ugljikohidrata, proteina, masti i drugih hranjivih tvari koje sadrže namirnice
- 23 % učenika uvijek, a njih 61 % ponekad proučavaju kalorijsku vrijednost namirnica koje kupuju
- 10% učenika koji kuhaju uvijek proučava kalorijsku vrijednost namirnica koje priprema, a njih 50% ponekad
- 31% učenika, a 46% učenika ponekad prilikom kuhanja proučava količinu hranjivih tvari koje namirnice sadrže u 100 grama
- 15% učenika uvijek, a 61% učenika ponekad proučava koliku kalorijsku vrijednost unese u organizam tijekom pojedinog obroka
- svi učenici smatraju da je tjelesna aktivnost važna za održavanje tjelesne mase
- 77% učenika zna da se na vrhu piramidu pravilne prehrane nalaze slatkiši
- 38% učenika jede integralni kruh
- većina učenika najčešće pije vodu
- većina učenika od grickalica jede čips ili slane kokice
Zaključak:
- učenici i njihovi roditelji ne znaju da je za doručak najbolje jesti namirnice bogate ugljikohidratima
- učenici i njihovi roditelji jedu premalo voća i povrća
- više od 50% roditelja se prerijetko bavi tjelesnom aktivnošću
- učenici i roditelji ne znaju da je soja namirnica bogata bjelančevinama
- roditelji znaju kojim namirnicama je poželjno unositi masti dok su učenici u tom pogledu manje informirani
- više od polovice roditelja i učenika razlikuje poremećaje prehrane (bulimija, anoreksija, pretilost)
- većina roditelja ne zna da bismo trebali vježbati svaki dan minimalno 45 minuta
- većina roditelja kuha svaki dan dok učenici kuhaju povremeno
- većina roditelja ne doručkuje
- većina učenika ne doručkuje iako ih roditelji potiču u tome i kontroliraju
- više od polovice roditelja i učenika smatraju da su dijete štetne
- mali broj roditelja za kuhanje koristi maslinovo ulje
- roditelji i učenici povremeno provjeravaju kalorijsku vrijednost namirnica i količinu hranjivih tvari u 100 g namirnica koje kupuju i pripremaju tijekom kuhanja
- učenici povremeno sudjeluju u odabiru namirnica koje će se kupiti u dućanu
- roditelji i učenici povremeno proučavaju količinu hranjivih tvari i kalorijsku vrijednost koju unesu u organizam tijekom pojedinog obroka, ali roditelji često provjeravaju količinu hranjivih tvari i kalorijsku vrijednost koju njihovo dijete unese u organizam tijekom pojedinog obroka
- roditelji prilagođavaju ali ne uvijek veličinu porcija dobi, spolu, tjelesnoj aktivnosti i poslu pojedinih članova obitelji
- roditelji potiču djecu da se bave sportom
- roditelji i učenici su svjesni su da je bavljenje tjelesnom aktivnošću važno za održavanje tjelesne mase
- većina roditelja ne zna da se na vrhu piramide nalaze slatkiši dok većina učenika to zna
- roditelji češće od učenika jedu integralni kruh
- većina roditelja i učenika pije zdravo piće (vodu)
- većina roditelja i učenika jede nezdrave grickalice
Martina Simić Meznarić, učiteljica prirode, biologije i kemije