preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Projekt "Užina za sve 3"
Projekt "Užina za sve 4"
Projekt "Užina za sve 5"
Vrtim zdravi film
Vrtim zdravi film

Prehrana i tjelesna aktivnost

Svjedoci smo sve bržeg načina života u kojemu ljudi imaju sve manje vremena za kuhanje i bavljenje tjelesnom aktivnošću. Sukladno tome proveli smo s učenicima 7. razreda i njihovim roditeljima obrazovno istraživanje u kojem su učenici i njihovi roditelji u sklopu projekta „Vrtim zdravi film“ rješavali anketu o prehrani i tjelesnoj aktivnosti.


Na sljedećim poveznicama možete pogledati sadržaj anketnih upitnika:

Anketni upitnik – učenici

Anketni upitnik – roditelji

 

Ciljevi anketiranja bili su sljedeći:

- utvrditi prehrambene navike učenika

- utvrditi koliko su učenici upoznati s važnošću pravilne i raznovrsne prehrane

- utvrditi koliko su učenici upoznati s važnošću tjelesne aktivnosti za zdravlje organizma

- utvrditi prehrambene navike roditelja

- utvrditi koliko su roditelji upoznati s važnošću pravilne i raznovrsne prehrane

- utvrditi koliko su roditelji upoznati s važnošću tjelesne aktivnosti za zdravlje organizma

 

Sažetku rezultata anketnih upitnika možete pristupiti putem priloženih poveznica:

Anketni upitnik – učenici

Anketni upitnik – roditelji

 

Analizirajući rezultate anketa roditelja utvrdili smo da:

  • većina roditelja zna da je najvažniji obrok u danu doručak
  • 40 % roditelja zna da je za doručak najbolje jesti hranu bogatu ugljikohidratima
  • većina roditelja jede voće jedanput dnevno, a trebali bi ga jesti 2 – 3 puta dnevno
  • većina roditelja jede povrće jedanput dnevno, a trebali bi ga jesti 2 – 3 puta dnevno
  • se 40 % roditelja svakodnevno bavi tjelesnom aktivnošću
  • 33% posto roditelja zna da su ugljikohidrati glavni izvor energije
  • većina roditelja zna da su riba, jaja i mlijeko namirnice bogate bjelančevinama, ali samo mali broj roditelja zna da je i soja namirnica bogata bjelančevinama
  • većina roditelja zna kako je masti najbolje unositi maslinovim uljem, plavom ribom i orašastim plodovima
  • 60% roditelja zna što je bulimija
  • 60% roditelja zna što je anoreksija
  • 87% roditelja zna što je pretilost
  • 7% roditelja zna da bismo svaki dan trebali vježbati barem 45 minuta
  • 87% roditelja kuha svaki dan
  • 33% roditelja doručkuje svaki dan
  • svi roditelji potiču djecu da doručkuju
  • 53% roditelja kontrolira doručkuje li njihovo dijete
  • 60% roditelja smatra da su dijete štetne
  • 13% roditelja za kuhanje koristi maslinovo ulje, dok većina koristi biljno (suncokretovo) ulje
  • 7% roditelja prilikom svake kupovine proučava količinu ugljikohidrata, masti, bjelančevina i drugih hranjivih tvari koje namirnice sadrže
  • 7% roditelja uvijek proučava kalorijsku vrijednost namirnica koju kupuje
  • 7% roditelja prilikom kuhanja proučava kalorijsku vrijednost namirnica koje priprema
  • 13% roditelja prilikom kuhanja proučava količinu hranjivih tvari koju namirnice sadržavaju u 100 grama
  • 7% roditelja uvijek proučava kalorijsku vrijednost koju unese u organizam tijekom pojedinog obroka
  • 13% roditelja pri svakom obroku proučava količinu hranjivih tvari koju unese u organizam tijekom pojedinog obroka
  • 27% roditelja uvijek proučava kalorijsku vrijednost koju unese njegovo dijete tijekom pojedinog obroka
  • 20% roditelja uvijek proučava količinu pojedinih hranjivih tvari koju unese njihovo dijete tijekom pojedinog obroka
  • 27% roditelja uvijek prilagođava veličinu porcija dobi, spolu, tjelesnoj aktivnosti i poslu pojedinih članova obitelji
  • svi roditelju potiču svoje dijete da se bavi sportom
  • svi roditelji smatraju da je tjelesna aktivnost važna za održavanje tjelesne mase
  • 40% roditelja zna da se na vrhu piramide nalaze slatkiši
  • 47% roditelja jede integralni kruh
  • 87% roditelja najčešće pije vodu
  • većina roditelja od grickalica jede čips ili slane kokice, a manji dio čips od jabuke i kokice bez soli

Analizirajući rezultate anketa učenika utvrdili smo da:

  • svi učenici znaju kako je doručak najvažniji obrok u danu
  • 38% učenika zna da je za doručak najbolje jesti namirnice bogate ugljikohidratima
  • 46% učenika jede voće 2 – 3 puta dnevno
  • 23% učenika jede povrće 2 – 3 puta tjedno
  • 15% učenika zna da su ugljikohidrati najvažniji izvor energije
  • većina učenika zna da su mlijeko, jaja i riba namirnice bogate bjelančevinama dok samo njih 4 od 13 zna da je i soja namirnica bogata bjelančevinama
  • 38% učenika zna da je masti najbolje unijeti orašastim plodovima ali samo njih 23% zna da je masti poželjno unositi plavom ribom i njih 15% maslinovim uljem
  • 54% učenika zna što je bulimija
  • 62% učenika zna što je anoreksija
  • 69% učenika zna što je pretilost
  • 23% učenika kuha svaki dan, a njih 30% 2 do tri puta tjedno
  • 38% učenika doručkuje svaki dan, a 54% ponekad
  • 62% učenika smatra da su dijete štetne
  • 23% učenika uvijek sudjeluje, a 54% učenika ponekad sudjeluje s roditeljima u odabiru namirnica koje će kupiti u dućanu
  • 23% učenika uvijek, a 46% učenika ponekad proučava prilikom kupovine količinu ugljikohidrata, proteina, masti i drugih hranjivih tvari koje sadrže namirnice
  • 23 % učenika uvijek, a njih 61 % ponekad proučavaju kalorijsku vrijednost namirnica koje kupuju
  • 10% učenika koji kuhaju uvijek proučava kalorijsku vrijednost namirnica koje priprema, a njih 50% ponekad
  • 31% učenika, a 46% učenika ponekad prilikom kuhanja proučava količinu hranjivih tvari koje namirnice sadrže u 100 grama
  • 15% učenika uvijek, a 61% učenika ponekad proučava koliku kalorijsku vrijednost unese u organizam tijekom pojedinog obroka
  • svi učenici smatraju da je tjelesna aktivnost važna za održavanje tjelesne mase
  • 77% učenika zna da se na vrhu piramidu pravilne prehrane nalaze slatkiši
  • 38% učenika jede integralni kruh
  • većina učenika najčešće pije vodu
  • većina učenika od grickalica jede čips ili slane kokice

 

Zaključak:

  • učenici i njihovi roditelji ne znaju da je za doručak najbolje jesti namirnice bogate ugljikohidratima
  • učenici i njihovi roditelji jedu premalo voća i povrća
  • više od 50% roditelja se prerijetko bavi tjelesnom aktivnošću
  • učenici i roditelji ne znaju da je soja namirnica bogata bjelančevinama
  • roditelji znaju kojim namirnicama je poželjno unositi masti dok su učenici u tom pogledu manje informirani
  • više od polovice roditelja i učenika razlikuje poremećaje prehrane (bulimija, anoreksija, pretilost)
  • većina roditelja ne zna da bismo trebali vježbati svaki dan minimalno 45 minuta
  • većina roditelja kuha svaki dan dok učenici kuhaju povremeno
  • većina roditelja ne doručkuje
  • većina učenika ne doručkuje iako ih roditelji potiču u tome i kontroliraju
  • više od polovice roditelja i učenika smatraju da su dijete štetne
  • mali broj roditelja za kuhanje koristi maslinovo ulje
  • roditelji i učenici povremeno provjeravaju kalorijsku vrijednost namirnica i količinu hranjivih tvari u 100 g namirnica koje kupuju i pripremaju tijekom kuhanja
  • učenici povremeno sudjeluju u odabiru namirnica koje će se kupiti u dućanu
  • roditelji i učenici povremeno proučavaju količinu hranjivih tvari i kalorijsku vrijednost koju unesu u organizam tijekom pojedinog obroka, ali roditelji često provjeravaju količinu hranjivih tvari i kalorijsku vrijednost koju njihovo dijete unese u organizam tijekom pojedinog obroka
  • roditelji prilagođavaju ali ne uvijek veličinu porcija dobi, spolu, tjelesnoj aktivnosti i poslu pojedinih članova obitelji
  • roditelji potiču djecu da se bave sportom
  • roditelji i učenici su svjesni su da je bavljenje tjelesnom aktivnošću važno za održavanje tjelesne mase
  • većina roditelja ne zna da se na vrhu piramide nalaze slatkiši dok većina učenika to zna
  • roditelji češće od učenika jedu integralni kruh
  • većina roditelja i učenika pije zdravo piće (vodu)
  • većina roditelja  i učenika jede nezdrave grickalice

 

Martina Simić Meznarić, učiteljica prirode, biologije i kemije



Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Ivana Karpov   datum: 13. 4. 2023.

Tražilica



Potvrde o školovanju
Lista linkova je prazna

Upisi 2024./2025.

Oglasna ploča

Red button


SOS 112


Posjetite...

 

 

 

 

  

Open Education Europa

Europsko otvoreno obrazovanje

  


Korisni linkovi
Časopisi
 • Enter
 • Bug
 • Drvo znanja
 • PC chip
 • Meridijani

Dnevni tisak

Korisni linkovi





preskoči na navigaciju