2024-05-31 14:00:00

Živi zdravo

Sažetak:

Tjelesna aktivnost i pravilna prehrana važni su za očuvanje zdravlja tijela sada i u budućnosti. Pravilna prehrana i tjelesna aktivnost smanjuju rizik od razvoja mnogih bolesti. Uslijed razvoja tehnologije djeca sve manje vremena provode izvan kuće na igralištu, a sve više vremena provode uz televiziju, računala, pametne telefone, PlayStation. Roditelji također zbog ubrzanog načina života imaju manje vremena za kuhanje. U ovom radu istražili smo kakva je situacija s obzirom na tjelesnu masu učenika 7. razreda OŠ Izidora Poljaka Višnjica, a nakon toga smo proveli istraživanje s učenicima i roditeljima u kojem smo ispitali njihovo znanje o hrani, hranjivim tvarima i kalorijskoj vrijednosti namirnica te njihove prehrambene navike i navike vezane uz bavljenje tjelesnom aktivnošću. Najviše učenika 7. razreda naše škole ima poželjnu tjelesnu masu, ali prehrambene navike učenika i roditelja nisu u skladu s pravilnom prehranom. Učenici i roditelji nemaju dovoljno znanja o namirnicama, hranjivim tvarima koje se nalaze u njima i u kojoj količini. Također nemaju dovoljno znanja o kalorijskoj vrijednosti namirnica.  Roditelji učenika su dobro informirani o zdravom načinu života ali to ne primjenjuju.

Uvod:

OŠ Izidora Poljaka Višnjica treću školsku godinu sudjeluje u projektu „Vrtim zdravi film“ čiji su osnovni ciljevi edukacija učenika o pravilnim prehrambenim navikama i poticanje učenika na pojačanu tjelesnu aktivnost. Projekt je usmjeren na učenike 7. razreda. Kako bi naši učenici imali dobre prehrambene i tjelesne navike učiteljica koja u školi provodi projekt smatra da je uz učenike važna i edukacija roditelja tih učenika. Svjedoci smo toga da djeca najviše uče od svojih roditelja, a nakon toga od odgojitelja u vrtiću i učitelja u školi. Bebe uče govoriti slušajući razgovor ljudi kojima su okruženi. Ako djeci kao roditelji, odgojitelji, učitelji govorimo kako je za zdravlje našeg tijela dobro da se svakodnevno bavimo tjelesnom aktivnošću, a mi dane provodimo sjedeći pred računalom, televizijom, pametnim telefonima teško da će djeca slušati naš savjet. Ako djeci kao roditelji, odgojitelji, učitelji govorimo kako trebaju jesti voće, povrće i variva, a mi to ne jedemo djeca nas vjerojatno neće slušati. Odrasli trebaju shvatiti da djeca neće raditi ono što im mi kažemo, nego će raditi ono što mi radimo. Odrasli trebaju svojim djelima biti primjer djeci. Stoga smo odlučili ne samo s učenicima nego i njihovim roditeljima provesti obrazovno istraživanje o prehrambenim navikama, tjelesnoj aktivnosti i poznavanju osnovne teorije o hrani.

Ciljevi:

- utvrditi prehrambene navike učenika i njihovih roditelja

- utvrditi koliko su učenici i roditelji upoznati s važnošću pravilne i raznovrsne prehrane

- utvrditi koliko su učenici i roditelji upoznati s važnošću tjelesne aktivnosti za zdravlje organizma

- utvrditi prate li učenici i roditelji količinu unosa pojedinih hranjivih tvari

- utvrditi prate li učenici i roditelji unos i potrošnju kalorija

- utvrditi koliko su učenici i roditelji upoznati s osnovnim informacijama o hrani, hranjivim tvarima i kalorijskim vrijednostima

- utvrditi jesu li edukacije i radionice kod učenika i roditelja osvijestile važnost pravilne i raznovrsne prehrane

- utvrditi jesu li edukacije i radionice kod učenika i roditelja osvijestile važnost tjelesne aktivnosti za zdravlje organizma

- utvrditi jesu li edukacije i radionice kod učenika i roditelja osvijestile važnost praćenja količine unosa pojedinih hranjivih tvari te unos i potrošnju kalorija

- utvrditi jesu li edukacije i radionice kod učenika i roditelja osvijestile važnost sna

- utvrditi jesu li edukacije i radionice kod učenika i roditelja osvijestile važnost poznavanja osnovnih informacija o hrani, hranjivim tvarima i kalorijskim vrijednostima

Materijali i metode:

Istraživanje je provedeno u školskoj godini 2023./2024. u sklopu projekta „Vrtim zdravi film“. U svrhu istraživanja su u digitalnom alatu Forms sastavljena četiri upitnika, dva za učenike i dva za roditelje. Upitnicima su učenici i roditelji mogli pristupiti putem poveznice ili qr koda. Upitnik I su učenici i roditelji ispunjavali prije edukacija, u mjesecu prosincu. Učenici su upitnik I ispunjavali na nastavi biologije, a roditelji na roditeljskom sastanku. Upitnik I za učenike sa sastojao od 35 pitanja, a upitnik I za roditelje od 46 pitanja. Uvid u sadržaj upitnika I možete pogledati klikom na priložene poveznice.

Upitnik I za učenike

Upitnik I za roditelje

Upitnik II su učenici i roditelji ispunjavali nakon edukacija, u mjesecu svibnju. Učenici su ponovno upitnik ispunjavali na nastavi biologije, a roditelji na roditeljskom sastanku. Dio pitanja za upitnik II je sastavljan nakon uvida u rezultate upitnika I. Upitnik II za učenike se sastojao od 25 pitanja, a za roditelje od 34 pitanja. Uvid u sadržaj upitnika II možete pogledati klikom na priložene poveznice.

Upitnik II za učenike

Upitnik II za roditelje

Rezultati

U ispitivanju učenika sudjelovali su učenici 7. razreda OŠ Izidora Poljaka Višnjica i PŠ J.E. Drašković Cvetlin. U ispitivanju učenika je ukupno sudjelovalo 19 učenika, od čega 12 dječaka i 7 djevojčica.

Sažetku rezultata upitnika I za učenike i roditelje možete pristupiti putem priloženih poveznica ili u priloženim datotekama.

Rezultati – upitnik I učenici

Rezultati – upitnik I roditelji

Analizirajući rezultate upitnika I za učenike smo utvrdili da:

većina učenika njih dvanaest (63%) točno smatra da je najvažniji obrok u danu doručak, dok preostalih sedam učenika (37%) smatra da je to ručak četrnaest učenika (74%) pogrešno smatra da je za doručak najbolje jesti jaje, a njih petero (26%) točno smatra da je to jogurt s voćem sedam učenika (37%) jede voće dva do tri puta dnevno što je optimum količine voća koju bi trebali unijeti u organizam u jednom danu, dok pet učenika (26%) jede voće jedanput dnevno, pet učenika (26%) 2 – 3 tri puta tjedno, jedan učenik jedanput tjedno, a jedan učenik odabire odgovor ostalo kod 4 učenika jedna tjelesna aktivnost traje 120 minuta, kod 5 učenika 90 minuta, kod tri učenika 30 minuta, kod dva učenika 45 minuta i kod dva učenika 60 minuta devet učenika (47%) jede povrće dva do tri puta tjedno što je optimum količine povrća koje bismo trebali unijeti u organizam u jednom danu, po pet učenika (26%) jede povrće jedanput tjedno ili 2 – 3 puta tjedno deset učenika se tjelesnom aktivnošću bavi dva do tri puta tjedno, pet učenika svaki dan, jedan učenik četiri do šest puta tjedno, jedan jednom tjedno, jedan jednom mjesečno dok je jedan učenik odabrao odgovor ostalo četrnaest učenika (74%) pogrešno smatra da su najvažniji izvor energije bjelančevine, četiri učenika (21%) smatra da su to ugljikohidrati i jedan učenik (5%) smatra da su to masti većina učenika je među ponuđenim namirnicama točno odabrala tri od četiri namirnice bogate bjelančevinama (riba, jaja, mlijeko) dio učenika je četvrtu namirnicu bogatu bjelančevinama (soju) odabrao, a dio učenika ne zna da je ta namirnica bogata bjelančevinama dio učenika pogrešno kao namirnice bogate bjelančevinama odabire voće, povrće, maslinovo ulje i orašaste plodove dio učenika je među ponuđenim namirnicama točno odabrao one koje kojim je poželjno u organizam unositi masti orašasti plodovi, maslinovo plava riba dio učenika je pogrešno odabrao pa je kao namirnice kojima je poželjno u organizam unositi masti odabrao: maslac, biljno (suncokretovo) ulje, margarin osam učenika (42%) pogrešno smatra da je anoreksija poremećaj prehrane koji prepoznajemo po tome što se osoba prejeda i nakon toga povraća, često se deblja i mršavi, njih osam (42%) točno odabire da je to bulimija, a tri učenika (16%) pogrešno misle da je to pretilost devet učenika (47%) točno misli da je anoreksija poremećaj prehrane koji prepoznajemo po tome što osoba opsesivno trenira i odbija jesti ili jede jako male količine hrane, osam učenika (42%) pogrešno smatra da je to bulimija, a dvoje učenika (11%) pogrešno smatra da je to pretilost četrnaest učenika (74%) točno smatra da je pretilost poremećaj prehrane koji prepoznajemo po tome što osoba unosi prekomjerne količine hrane, tri učenika (16 %) pogrešno smatra da je to bulimija i dva učenika (11%) pogrešno smatra da je to anoreksija devet učenika (47%) smatra da bismo svaki dan trebali vježbati 30 minuta, šest učenika (32%) smatra da trebamo svaki dan vježbati 45 minuta, tri učenika (16%) smatra da trebamo svaki dan vježbati 15 minuta, a samo jedan učenik (5%) točno smatra da svaki dan trebamo vježbati 60 minuta sedamnaest učenika (89%) se izjasnilo da kuha, a njih dvoje (11%) da ne kuha osam učenika (47%) kuha dva do tri puta tjedno, sedam (41%) jednom tjedno, a dvoje (12%) svaki dan svi učenici smatraju da je važno doručkovati deset učenika (53%) ponekad doručkuje, šest učenika (32%) doručkuje svaki dan, troje učenika ne doručkuje (16%) učenici doručkuju: jaja. kruh, mlijeko, jogurt, pecivo, voće, namazani tost d džemom, špek, salami, pahuljice s mlijekom, suho meso i suhe kobasice, kekse, mlijeko sa žitaricama, kruh s namazom četiri učenika (58%) koji ne doručkuju su se izjasnili da to rade jer nemaju vremena, tri učenika jer nisu gladni (38%) i, a jedan (13%) jer nema naviku doručkovat devet učenika se izjasnilo da idu na spavanje u 22:00 sati, tri u 23:00, tri poslije 02:00, dva u 21:00, jedan u 20:00 i jedan u 02:00 devet učenika (47%) se budi u 6:30, sedam (37%) u 6:00, dva u 5:30 (11%)  i jedan u 7:00 (5%) deset učenika (53%) pogrešno smatra da su dijete korisne, sedam učenika (37%) točno da su štetne, a dvoje učenika je odabralo odgovor ostalo jedanaest učenika (58%) često sudjeluje s roditeljima u odabiru namirnica koje će kupiti u dućanu, četiri učenika (21%) ponekad, tri uvijek (16%) i jedan nikad (5%) devet učenika (47%) ponekad proučava prilikom kupovine namirnica količinu ugljikohidrata, masti, proteina i drugih hranjivih tvari koju one sadrže, osam učenika (42%) to ne radi, a dva učenika (11%) sudjeluju u tome uvijek deset učenika (53%) ne proučava kalorijsku vrijednost namirnica kada ih kupuju, osam učenika (42%) to radi ponekad, a jedan učenik (5%) to radi uvijek dvanaest učenika (63%) ne proučava  kalorijsku vrijednost namirnica koju priprema kada kuha, pet učenika (26%) do radi ponekad, a dva učenika (11%) uvijek jedanaest učenika (58%) ne proučava količinu hranjivih tvari koje pojedine namirnice sadrže u 100 grama kada kuha, šest učenika (32%) to radi ponekad, a dvoje (11%) to radi osam učenika (42%) ne proučava koliku kalorijsku vrijednost uneseš u organizam tijekom pojedinog obroka, sedam učenika (37 %) to radi ponekad, a četiri (21%) to radi deset učenika (53%) ne proučava koliku količinu pojedinih hranjivih tvari unese u organizam tijekom pojedinog obroka, osam učenika (42%) to radi ponekad i jedan (5%) to radi svi učenici smatraju da je tjelesna aktivnost važna za održavanje tjelesne mase devet učenika (47%) točno smatra da se na vrhu piramide pravilne prehrane nalaze slatkiši, sedam učenika (37%) smatra da se na vrhu piramide pravilne prehrane nalazi voće i povrće, a tri učenika (16%) smatra da se na vrhu piramide pravilne prehrane nalaze žitarice trinaest učenika (68%) najčešće jede bijeli kruh, tri učenika (16%) integralni kruh, dok su tri učenika odabrala odgovor ostalo trinaest učenika (48%) najčešće pije vodu, šest učenika (22%) najčešće pije svježe cijeđeni sok, tri učenika  (11%) najčešće piju gazirani sok, dok je pet učenika odabralo odgovor ostalo dvanaest učenika kao grickalice najčešće jede čips, pet učenika najčešće jede kokice sa soli, pet učenika najčešće jede flips, dva učenika najčešće jedu kokice bez soli, jedan učenik najčešće jese čips od jabuke dok je četiri učenika odabralo odgovor ostalo

Nakon analize upitnika I za učenike utvrđeno je da  učenici imaju nedovoljno znanja o nekim područjima (poremećaji u prehrani, važnost sna, važnost doručka i namirnice koje bi bilo dobro jesti za doručak, trajanje tjelesne aktivnosti, zdrave grickalice, namirnice kojima je poželjno unositi masti, koji kruh je dobro jesti, dijeta, kalorijska vrijednost). Stoga je uslijedila edukacija učenika, samostalno istraživanje učenika o zadanim temama, izrada radova na zadane teme i međusobno poučavanje učenika. Teme o kojima su se učenici dodatno educirali su:

Koje namirnice je najbolje jesti za doručak i zašto Koliko često bismo se trebali baviti tjelesnom aktivnošću i koliko bi bilo poželjno trajanje jedne tjelesne aktivnosti Koje su hranjive tvari najvažniji izvor energije Što je bulimija Zašto je važno spavanje i zašto je važno ići na spavanje u određeno doba Zašto su dijete štetne Zašto je važno prilikom kupovine namirnica  proučiti količinu ugljikohidrata, masti, proteina i drugih hranjivih tvari koju one sadrže Zašto je važno proučiti kalorijsku vrijednost namirnica kada ih kupuju Zašto je važno proučiti kalorijsku vrijednost namirnica koju pripremaju kada kuhaju Zašto je važno proučiti količinu hranjivih tvari koje pojedine namirnice sadrže u 100 grama Zašto je važno proučiti koliku kalorijsku vrijednost uneseš u organizam tijekom pojedinog obroka Zašto je važno proučiti koliku količinu pojedinih hranjivih tvari unese u organizam tijekom pojedinog obroka Zašto bismo trebali jesti integralni kruh naspram polubjelog kruha Koje grickalice bi bilo poželjno jesti ako već jedemo grickalice Kakav je odnos unosa i potrošnje kalorija, što je bazalni, a što radni metabolizam Što su namirnice s negativnom kalorijskom vrijednosti

Analizirajući rezultate upitnika I za roditelje smo utvrdili da:

četrnaest  roditelja (82%) znaju da je najvažniji obrok u danu doručak jedanaest roditelja (65%) pogrešno smatra da je za doručak najbolje jesti jaje, dok njih šest (35%) točno smatra da je najbolje jesti jogurt s voćem deset roditelja (59%) jede voće jedanput na dan, njih četiri (24%) jednom tjedno, samo dva roditelja (1%) jede voće 2-3 puta dnevno, što je optimum količine voća koju bi trebali konzumirati u jednom danu, a jedan roditelj (6 %) dva do tri puta tjedno osam roditelja (47%) jede povrće jedanput dnevno, njih sedam (41%) jede povrće dva do tri puta tjedno, jedan roditelj (6%) jede povrće jednom tjedno i samo jedan roditelj (6%) jede povrće dva do tri puta dnevno što bi trebala biti optimalna količina povrća koju bismo trebali unijeti u organizam u jednom danu deset roditelja (50%) pogrešno smatra da su najvažniji izvor energije bjelančevine, pet roditelja (29%) točno smatra da su najvažniji izvor energije ugljikohidrati, dva roditelja  (12%) pogrešno smatra da su najvažniji izvor energije masti većina roditelja među ponuđenim namirnicama dobro odabire namirnice bogate bjelančevinama mlijeko, jaja, riba dio roditelja pogrešno odabire kao namirnice bogate bjelančevinama orašaste plodove, povrće, maslinovo ulje nijedan roditelj ne zna da je soja namirnica bogata bjelančevinama većina roditelja među ponuđenim namirnicama točno odabire one čijom konzumacijom bismo trebali unositi masti orašasti plodovi, plava riba, maslinovo ulje dio roditelja pogrešno smatra kako bismo masti trebali unositi dvanaest roditelja (71%) točno smatra da je bulimija poremećaj prehrane koji prepoznajemo po tome što se osoba prejeda i nakon toga povraća, često se deblja i mršavi, tri roditelja (1 %) pogrešno smatra da je to anoreksija, a dva roditelja (12%) pogrešno smatra da je to pretilost četrnaest roditelja (82%) točno smatra da je anoreksija poremećaj prehrane koji prepoznajemo po tome što osoba opsesivno trenira i odbija jesti ili jede jako male količine hrane, dok tri roditelja (18%) pogrešno smatra da je do bulimija svi roditelji točno smatraju da je pretilost poremećaj prehrane koji prepoznajemo po tome što osoba unosi prekomjerne količine hrane osam roditelja (47 %) smatra da bismo svaki dan trebali vježbati 15 minuta, osam  roditelja (47%) smatra da bismo svaki dan trebali vježbati 30 minuta, a samo jedan roditelj (6 %) točno smatra da bismo svaki dan trebali vježbati 60 minuta trinaest roditelja (76%) kuha svaki dan, dva roditelja (12%) kuha dva do tri puta tjedno, dok su dva roditelja (12%) odabrala odgovor ostalo osam roditelja (47%) doručkuje, šest roditelja (35 %) doručkuje ponekad i tri roditelja (18%) ne doručkuje svi roditelju smatraju da je važno doručkovati roditelji koji doručkuju su kao odgovor na to što doručkuju naveli sljedeće odgovore: jaja, mlijeko, sendvič, pahuljice, jogurt, sir i vrhnje, namazi, žitarice, zobene pahuljice, maslac, tost, pašteta, pecivo, čaj, grčki jogurt, dvopek, zobena kaša svi roditelji potiču djecu da doručkuju. deset roditelja (59%) provjerava doručkuje li njihovo dijete, šest roditelja (35 %) ponekad provjerava doručkuje li njihovo dijete, a jedan roditelj (6 %) ne provjerava doručkuje li njegovo dijete dvanaest roditelja (71%) smatra da su dijete štetne, četiri roditelja (24%) da su korisne, a jedan roditelj (6%) odabire odgovor ostalo devet roditelja (53%) za kuhanje najčešće koristi biljno suncokretovo ulje, sedam roditelja (41%) koristi svinjsku mast, a jedan roditelj (6%) maslinovo ulje sedam roditelja (41%) ponekad kod kupnje namirnica proučava količinu ugljikohidrata, masti, bjelančevina i drugih hranjivih tvari koju ona sadrži, pet roditelja (29%) to radi rijetko, četiri roditelja (24%) to ne radi nikad, a jedan roditelj (6%) to radi često osam roditelja (47%) kod kupnje namirnica proučava njihovu kalorijsku vrijednost, pet roditelja (29%) to ne radi nikad i četiri roditelja (24%) to radi rijetko jedanaest roditelja (65%) stigne uvijek kuhati uz obaveze tijekom dana, tri roditelja (18%) često, a dva roditelja (12%) rijetko stignu kuhati uz ostale obaveze kroz dan sedam roditelja (41%) ponekad kada kuha proučava kalorijsku vrijednost namirnica koje pripremate,  isto toliko roditelja (41%)kada kuha nikad ne proučava kalorijsku vrijednost namirnica koje pripremate, a tri roditelja (18%) to radi rijetko šest roditelja (35%) nikad kada kuha ne proučava količinu hranjivih tvari koje pojedine namirnice sadrže u 100 grama, šest roditelja (35%) to radi rijetko i pet roditelja (29%) to radi ponekad devet roditelja (53%) nikad ne proučava koliku kalorijsku vrijednost unese u organizam tijekom pojedinog obroka, pet roditelja (29%) to radi rijetko i tr roditelja (18 %) to radi ponekad devet roditelja (53%) nikad ne proučava koliku količinu pojedinih hranjivih tvari unese u organizam tijekom pojedinog obroka, pet roditelja (29%) to radi rijetko i tri roditelja (18%) to radi ponekad sedam roditelja (41%) nikad ne proučava koliku kalorijsku vrijednost unese njihovo dijete u organizam tijekom pojedinog obroka, sedam roditelja (41%) to radi rijetko, dva roditelja (12%) to radi rijetko i jedan roditelj (6%) to radi često devet roditelja (53%) nikad ne proučava koliku količinu pojedinih hranjivih tvari unese njihovo dijete tijekom pojedinog obroka, četiri roditelja (24%) to radi rijetko, tri roditelja (18%) to radi ponekad i jedan roditelj (6%) često šest roditelja (35%) nikad ne prilagođava veličinu porcija dobi, spolu, tjelesnoj aktivnosti, poslu pojedinih članova obitelji, četiri roditelja (24%) to radi ponekad, četiri roditelja (24%) to radi često i tri roditelja (18%) to radi rijetko svi roditelji potiču svoju djecu da se bave sportom svi roditelji smatraju da je tjelesna aktivnost važna za održavanje tjelesne mase pet roditelja se bavi tjelesnom aktivnošću dva do tri puta tjedno, četiri roditelja jednom tjedno, četiri roditelja jednom mjesečno, dva roditelja jedanput u dva tjedna, jedan roditelj četiri do šest puta tjedno i jedan roditelj svaki dan osam roditelja se izjasnilo da njihova tjelesna aktivnost traje 30 minuta, četiri roditelja se izjasnilo da njihova tjelesna aktivnost traje 15 minuta, tri roditelja 45 minuta, jedan roditelj 60 minuta i jedan roditelj 90 minuta šest roditelja (35%) smatra da se na vrhu piramide pravilne prehrane nalaze slatkiši, pet roditelja (29%) smatra da se na vrhu piramide nalaze voće i povrće, tri roditelja (18%) smatra da se na vrhu piramide pravilne prehrane nalaze žitarice, dva roditelja (12%) masti i ulja i jedan roditelja (6%) mlijeko i mliječni proizvodi osam roditelja (47%) najčešće jede integralni kruh, šest roditelja (35%) bijeli kruh, a tri roditelja (18%) je odabralo odgovor ostalo deset roditelja (59%) jede ribu jedanput na mjesec, pet roditelja (29 %) jedanput na tjedan, jedan roditelj (6%) jedanput na dva tjedna, a jedan roditelj (6%) je odabrao odgovor ostalo četrnaest roditelja (82%) najčešće pije vodu, jedan roditelj (6%) pije gazirani sok, jedan roditelj (6%) sviježe cijeđeni sok dok je jedan roditelj (6%) odabrao odgovor ostalo osam roditelja kada jede grickalice najčešće bira čips, pet roditelja bira kokice sa soli, četiri roditelja bira flips, dva roditelja kokice sa soli, a jedan roditelj je odabrao odgovor ostalo šesnaest roditelja (94%) smatra da su edukacije učenika o pravilnoj i raznovrsnoj prehrani korisne za učenike, jedan roditelj (6 %) smatra da su djelomično korisne za učenike. petnaest roditelja (88%) smatra da su radionice o pravilnoj i raznovrsnoj prehrani korisne za učenike dok dvoje roditelja (12%) smatra da su djelomično korisne devet roditelja (53%) smatra da bi možda trebalo roditelje više educirati (kroz predavanja, radionice) o pravilnoj i raznovrsnoj prehrani, šest roditelja (35%) smatra da bi trebalo, a dva roditelja (12%) smatra da ne bi trebalo devet roditelja (53%) nikad ne prate koliku kalorijsku vrijednost su unijeli hranom u organizam, a koliko potrošili za bazalni metabolizam i druge aktivnosti koje obavljate tijekom dana, pet roditelja (29%) to radi rijetko, dva roditelja (12%) to radi ponekad, a jedan roditelj (6%) to radi često četrnaest roditelja (82%) nema problema s održavanjem željene tjelesne mase dok tri roditelja (18%) ima problema s održavanjem željene tjelesne mase petnaest roditelja (88%) je zadovoljno s vlastitim izgledom, a dva roditelja (12%) nije jedan roditelj je komentirao da je anketa korisna

Nakon analize rezultata upitnika I za roditelje učiteljica voditeljica projekta na razini škole, Martina Meznarić je uvidjela da roditelji imaju nedovoljno znanja o nekim područjima. Učiteljica je učenicima 7.razreda zadala da istraže sadržaje navedenih područja te pripreme predavanja, radionice za roditelje koje će provesti na roditeljskom sastanku.

Učenici su za roditelje pripremili sadržaje vezane uz sljedeće teme:

Koje namirnice je poželjno jesti za doručak i zašto Koliko porcija voća i povrća je potrebno jesti kroz dan i zašto Koje namirnice su najvažniji izvor energije Koje namirnice su bogate bjelančevinama, a koje mastima Koliko puta tjedno bismo se trebali baviti tjelesnom aktivnošću Koliko vremena bismo trebali vježbati svaki dan Zašto bismo za kuhanje trebali koristiti maslinovo ulje Zašto je važno proučavati kalorijsku vrijednost namirnica i količinu hranjivih tvari u namirnicama koje kupuju i pripremaju Zašto je važno pratiti količinu hranjivih tvari i kalorijsku vrijednost koje unesemo u organizam u jednom obroku Zašto je važno prilagođavati veličinu obroka dobi, spolu, tjelesnoj aktivnosti, poslu pojedinih članova obitelji Piramida pravilne prehrane Zašto je važno jesti ribu

Za međusobne edukacije i edukacije roditelja su učenici izradili prezentacije, plakate, edukativne igre.

Slika 1. Edukativna igra Zdravopoly – 1. dio

Slika 2. Edukativna igra Zdravoploy – 2. dio


Slika 3. Međusobna edukacija učenika

Slika 4. Učenici educiraju roditelje – 1. dio

Slika 5. Učenici educiraju roditelje – 2. dio

Nakon edukacija i predavanja učenici su rješavali upitnik II

Anketu je popunilo 19 učenika 7. razreda, 13 dječaka i 6 djevojčica.

Rezultati upitnika II pokazali su da:

većina učenika njih 17 (89%) smatra da je za doručak najbolje jesti namirnice bogate ugljikohidratima, a dva učenika (11%) smatra da je najbolje jesti namirnice bogate bjelančevinama većinu učenika, njih 15 su edukacije i radionice provedene u sklopu projekta "Vrtim zdravi film" potaknule da se češće baviš tjelesnom aktivnošću, a preostala četiri učenika su djelomično potaknule. većinu učenika, njih 15 (79%) su edukacije i radionice provedene u sklopu projekta "Vrtim zdravi film" potaknule da jedu voće više puta na dan, a preostala četiri učenika (21%) su djelomično potaknule većinu učenika, njih 11 (58%) su edukacije i radionice provedene u sklopu projekta "Vrtim zdravi film" potaknule da jedu povrće više puta na dan, a preostalih 8 učenika (42%) su djelomično potaknule većinu učenika njih 13 (68%) su edukacije i radionice provedene u sklopu projekta "Vrtim zdravi film" osvijestile da je doručak najvažniji obrok u danu i potaknule da češće doručkuju, a preostalih šest učenika (32%) su djelomično potaknule većinu učenika njih 13 (68%) su edukacije i radionice provedene u sklopu projekta "Vrtim zdravi film" osvijestile koliko je san važan i potaknule te da spavaju dovoljan broj sati te da svaki dan odlaze na spavanje i bude se u približno isto vrijeme, a preostalih šest učenika učenika (32%) su djelomično potaknule većina učenika je među ponuđenim namirnicama točno odabrala one koje su bogate bjelančevinama, dok je samo troje učenika je pogriješilo te su odabrali da orašasti plodovi sadrže bjelančevine većina učenika je točno odabrala namirnice kojima je najbolje unositi masti (plava riba, maslinovo ulje i orašasti plodovi, dok su dva učenika pogrešno odabrala da bi masti bilo poželjno unositi margarinom, tri su učenika pogrešno odabrala da bi masti bilo poželjno unositi maslacem i pet učenika je pogrešno odabralo da bi masti bilo poželjno unositi biljnim (suncokretovim) uljem većina učenika je točno odgovorila da je poremećaj prehrane koji prepoznajemo po tome što se osoba prejeda i nakon toga povraća, često se deblja i mršavi bulimija, do je samo dvoje učenika je pogriješilo i smatra da je to anoreksija većina učenika je točno odgovorila da je poremećaj prehrane koji prepoznajemo po tome što osoba opsesivno trenira i odbija jesti ili jede jako male količine hrane anoreksija, dok je samo dvoje učenika je netočno odgovorilo i smatra da je to bulimija svi učenici su točno odgovorili da je poremećaj prehrane koji prepoznajemo po tome što osoba unosi prekomjerne količine hrane bulimija većina učenika, njih trinaest je točno odgovorila da svaki dan trebamo vježbati barem 60 minuta, četiri učenika smatraju da bismo trebali vježbati 30 minuta, a po jedan učenika 15, odnosno 45 minuta većinu učenika, njih 15 (79%) su edukacije i radionice provedene u sklopu projekta "Vrtim zdravi film" osvijestile koliko su dijete štetne za zdravlje i da je za održavanje željene tjelesne mase važna pravilna i raznovrsna prehrana te redovita tjelesna aktivnost, do su četiri učenika (21%) djelomično potaknule većinu učenika, njih 17 (89%) su edukacije i radionice provedene u sklopu projekta "Vrtim zdravi film" potaknule da češće sudjeluju u kupovini namirnica, a preostala dva učenika (11%) su djelomično potaknule većinu učenika, njih jedanaest (58%) su edukacije i radionice provedene u sklopu projekta "Vrtim zdravi film" potaknule da češće proučavaš deklaracije (kalorijska vrijednost, količina pojedinih hranjivih tvari) na proizvodima koje kupuješ, sedam učenika (37%) su djelomično potaknule i jednog učenika (5%) nisu potaknule većinu učenika, njih 12(63%) su edukacije i radionice provedene u sklopu projekta "Vrtim zdravi film" potaknule da češće sudjeluju u kuhanju i pri tome proučavaju kalorijsku vrijednost i količinu hranjivih  tvari u 100 g određene namirnice, a sedam učenika (37%) su djelomično potaknule većinu učenika, njih četrnaest (74%) su edukacije i radionice provedene u sklopu projekta "Vrtim zdravi film" potaknule da češće prate kalorijsku vrijednost i količinu hranjivih tvari koju unesu u tijelo tijekom pojedinog obroka, četiri učenika (21%)su djelomično potaknule, a jednog (5%) nisu potaknule većinu učenika, njih dvanaest (63%) su edukacije i radionice provedene u sklopu projekta "Vrtim zdravi film" potaknule da češće jedu kruh od cjelovitih žitarica, a sedam učenika (37%) su djelomično potaknule većinu učenika, njih četrnaest (74%) su edukacije i radionice provedene u sklopu projekta "Vrtim zdravi film" potaknule da češće piju vodu, a manje zaslađene sokove i gazirane sokove, četiri učenika (21%) su djelomično potaknule, a jednog učenika (5%) nisu potaknule većinu učenika, njih trinaest (68%) su edukacije i radionice provedene u sklopu projekta "Vrtim zdravi film" potaknule da češće jedu zdrave grickalice (čips od jabuke/banane, kokice bez soli), četiri učenika (21%)su djelomično potaknule, a dva učenika (11%) nisu potaknule većina učenika, njih jedanaest (58%) je netočno odgovorila da se na vrhu piramide nalaze namirnice koje bismo trebali jesti u najvećoj količini, osam učenika (42%) je točno odgovorilo većina učenika, njih trinaest (68%) smatra da je za održavanje željene tjelesne mase važna pravilna i raznovrsna prehrana, redovita tjelesna aktivnost i praćenje unosa i potrošnje kalorija, a šest učenika (32%) smatra da je to djelomično točno većina učenika, njih šesnaest (84%) smatra da su edukacije i radionice o prehrani i tjelesnoj aktivnosti provedene u sklopu projekta "Vrtim zdravi film" bile korisne, a tri učenika (16%) smatra da su bile djelomično korisne većina učenika, njih petnaest (79%) smatra da da bi se u školi češće trebale provoditi edukacije i radionice o prehrani i tjelesnoj aktivnosti, a četiri (21%) učenika smatra da  bi se možda trebale provoditi

Nakon edukacija i predavanja roditelji su rješavali upitnik II

Rezultati upitnika II pokazali su da:

većina roditelja, njih jedanaest (55%) smatra da ja za doručak najbolje jesti namirnice bogate ugljikohidratima, osam roditelja (40%) još uvijek pogrešno smatra da je za doručak najbolje jesti namirnice bogate bjelančevinama i jedan roditelj (5%) također pogrešno smatra da je za doručak najbolje jesti namirnice bogate mastima većina roditelja, njih jedanaest (55%) smatra da su ih edukacije i radionice provedene u sklopu projekta "Vrtim zdravi film" potaknule da se češće bave tjelesnom aktivnošću, osam roditelja (40%)se izjasnilo da su ih djelomično potaknule, a jedan roditelj (5%) da ga nisu potaknule većina roditelja, njih dvanaest (60%) smatra da su ih edukacije i radionice provedene u sklopu projekta "Vrtim zdravi film" potaknule da jedu voće više puta na dan, osam roditelja (40%) se izjasnilo da su ih djelomično potaknule većina roditelja, njih trinaest (65%)smatra da su ih edukacije i radionice provedene u sklopu projekta "Vrtim zdravi film" potaknule da jedu povrće više puta na dan, dok se sedam roditelja (35%)izjasnilo da su ih djelomično potaknule većina roditelja, njih petnaest (75%) se izjasnilo da su ih edukacije i radionice provedene u sklopu projekta "Vrtim zdravi film" osvijestile da je doručak najvažniji obrok u danu i potaknule ih da češće doručkuju, tri roditelja (15%) se izjasnilo da su ih djelomično potaknule, a dva roditelja (10%) da ih nisu potaknule većina roditelja je među ponuđenim namirnicama točno odabrala koje su bogate bjelančevinama (riba, jaja, mlijeko, soja) ali je još uvijek bilo roditelja koji su pogriješili ali u manjoj mjeri nego kod rješavanja upitnika I većina roditelja je točno odabrala namirnice (orašasti plodovi, plava riba, maslinovo ulje) kojima je poželjno u organizam unositi masti ali je još uvijek nekoliko roditelja pogriješilo u odabiru pa su odabrali maslac, biljno ulje ili margarin većina roditelja, njih petnaest (75%) je točno odgovorila da se poremećaj prehrane koji prepoznajemo po tome što se osoba prejeda i nakon toga povraća, često se deblja i mršavi naziva bulimija, do dva roditelja (10%) pogrešno smatraju da je to pretilost, a tri roditelja (15%) pogrešno smatraju da je to anoreksija većina roditelja, njih šesnaest (80%) smatra da se poremećaj prehrane koji prepoznajemo po tome što osoba opsesivno trenira i odbija jesti ili jede jako male količine hrane naziva anoreksija, dok četiri roditelja (20%) pogrešno smatra da je to bulimija većina roditelja, njih osamnaest (90%) točno smatra da se poremećaj prehrane koji prepoznajemo po tome što osoba unosi prekomjerne količine hrane naziva pretilost, jedan (5%) pogrešno smatra da je to anoreksija, a jedan (5%) pogrešno smatra da je to bulimija većina roditelja, njih devet (45%) točno smatra da bismo svaki dan trebali vježbati barem 60 minuta, pet roditelja (25%) smatra da bismo trebali vježbati 45 minuta, dva roditelja (10%)smatra da bismo trebali vježbati 30 minuta, a četiri roditelja (20%) da bismo trebali vježbati roditelja 15 minuta većina roditelja, njih sedamnaest (85%) smatra da su ih edukacije i radionice provedene u sklopu projekta "Vrtim zdravi film" osvijestile koliko su dijete štetne za zdravlje i da je za održavanje željene tjelesne mase važna pravilna i raznovrsna prehrana te redovita tjelesna aktivnost, dok tri roditelja (15%) smatra da su ih djelomično potaknule sedam roditelja (35%) smatra da su ih edukacije i radionice provedene u sklopu projekta "Vrtim zdravi film" potaknule da češće proučavaju deklaracije (kalorijska vrijednost, količina pojedinih hranjivih tvari) na proizvodima koje kupuju, dvanaest roditelja (65%) smatra da su ih djelomično potaknule, a jedan (5%)da ga nisu potaknule većina roditelja, njih deset (50%) smatra da su ih edukacije i radionice provedene u sklopu projekta "Vrtim zdravi film" potaknule da prilikom kuhanja češće proučavaju kalorijsku vrijednost i količinu hranjivih tvari u 100 g određene namirnice, osam roditelja (40%) se izjasnilo da su ih djelomično potaknule, a dva roditelja (10%) da ih nisu potaknule osam roditelja (40%) se izjasnilo da su ih edukacije i radionice provedene u sklopu projekta "Vrtim zdravi film" potaknule da češće prate kalorijsku vrijednost i količinu hranjivih tvari koju unesu u tijelo tijekom pojedinog obroka, jedanaest roditelja (55%) se izjasnilo da su ih djelomično potaknule i jedan roditelj (5%) da ga nisu potaknule deset roditelja (50%) se izjasnilo da su ih edukacije i radionice provedene u sklopu projekta "Vrtim zdravi film" potaknule da češće prate kalorijsku vrijednost i količinu hranjivih tvari koju vaše dijete unese u tijelo tijekom pojedinog obroka, a deset roditelja (50%) da su ih djelomično potaknule većina roditelja, njih dvanaest (60%) smatra da su ih edukacije i radionice provedene u sklopu projekta "Vrtim zdravi film" potaknule da češće jedu kruh od cjelovitih žitarica, pet roditelja (25%) se izjasnilo da su ih djelomično potaknule, a tri roditelja (15%) da ih nisu potaknule većina roditelja, njih četrnaest (70%) smatra da su ih edukacije i radionice provedene u sklopu projekta "Vrtim zdravi film" potaknule da češće piju vodu, a manje zaslađene sokove i gazirane sokove, pet roditelja (25%) se izjasnilo da su ih djelomično potaknule i jedan (5%) da ga nisu potaknule većina roditelja, njih trinaest (65%) smatra da su ih edukacije i radionice provedene u sklopu projekta "Vrtim zdravi film" potaknule da češće jedu zdrave grickalice (čips od jabuke/banane, kokice bez soli), sedam roditelja (35%) se izjasnilo da su ih djelomično potaknule većina roditelja, njih devetnaest (95%) se izjasnilo da su ih edukacije i radionice provedene u sklopu projekta "Vrtim zdravi film" potaknule da češće potiču djecu da doručkuju, a jedan roditelj (5%) se izjasnio da su ga djelomično potaknule većina roditelja, njih sedamnaest (85%) se izjasnila da su ih edukacije i radionice provedene u sklopu projekta "Vrtim zdravi film" potaknule da češće provjeravate doručkuje li vaše dijete, a tri roditelja (15%) su se izjasnila da su ih djelomično potaknule većina roditelja, njih trinaest (65%) se izjasnila da su ih edukacije i radionice provedene u sklopu projekta "Vrtim zdravi film" potaknule da češće za kuhanje koriste maslinovo ulje, šest roditelja (13%) se izjasnilo da su ih djelomično potaknule, a jedan roditelj (5%) da ga nisu potaknule većina roditelja, njih petnaest (75%) smatra da su ih edukacije i radionice provedene u sklopu projekta "Vrtim zdravi film" potaknule da češće kuhate, četiri roditelja (20%) se izjasnilo da su ih djelomično potaknule, a jedan roditelj (5%) da ga nisu potaknule devet roditelja (45%) se izjasnilo da su ih edukacije i radionice provedene u sklopu projekta "Vrtim zdravi film" potaknule da češće prilagođavate veličinu porcija dobi, spolu, tjelesnoj aktivnosti, poslu pojedinih članova obitelji, devet roditelja (45%) se izjasnilo da su ih djelomično potaknule, a dva roditelja (10%) su se izjasnila da ih nisu potaknule većina roditelja, njih petnaest (75%) smatra da su ih edukacije i radionice provedene u sklopu projekta "Vrtim zdravi film" potaknule da češće potiču svoje dijete da se bavi nekim sportom, četiri roditelja (20%) smatraju da su ih djelomično potaknule, a jedan roditelj (5%) da ga nisu potaknule devet roditelja (45%) smatra da su ih edukacije i radionice provedene u sklopu projekta "Vrtim zdravi film" potaknule da se češće bave tjelesnom aktivnošću te da produlje trajanje jedne tjelesne aktivnosti na minimalno 60 minuta, deset roditelja (50%) smatra da su ih djelomično potaknule, a jedan roditelj (5%) smatra da ga nisu potaknule većina roditelja, njih dvanaest (60%) smatra da su ih edukacije i radionice provedene u sklopu projekta "Vrtim zdravi film" potaknule da češće jedu, ribu dok se osam roditelja (40%) izjasnilo da su ih djelomično potaknule većina roditelja, njih trinaest (65%) smatra da je za održavanje željene tjelesne mase važno pratiti kalorijsku vrijednost koju su unijeli hranom u organizam, a koliko potrošili za bazalni metabolizam i druge aktivnosti koje obavljaju tijekom dana, dok se sedam roditelja (35%) izjasnilo da je možda važno pratiti većina roditelja, njih devetnaest (95%) smatra da su edukacije za učenike o prehrani i tjelesnoj aktivnosti u sklopu projekta "Vrtim zdravi film" bile korisne za učenike, a jedan roditelj (5%) se izjasnio da su bile djelomično korisne većina roditelja, njih osamnaest (90%) smatra da su radionice za učenike o prehrani i tjelesnoj aktivnosti u sklopu projekta "Vrtim zdravi film" bile korisne za učenike, dok su se dva roditelja (10%) izjasnila da su bile djelomično korisne većina roditelja, njih četrnaest (70%) smatra da su edukacije i radionice za roditelje o prehrani i tjelesnoj aktivnosti u sklopu projekta "Vrtim zdravi film" bile korisne za roditelje dok šest roditelja (30%)smatra da su bile djelomično korisne većina roditelja, njih petnaest (75%) se slaže da bi se edukacije i radionice za učenike o prehrani te važnosti tjelesne aktivnosti i sna trebale češće provoditi, dok pet (25%) roditelja djelomično smatra da bi se edukacije i radionice za učenike o prehrani te važnosti tjelesne aktivnosti i sna trebale češće provoditi većina roditelja, njih šesnaest (80%) se slaže da bi se edukacije i radionice za roditelje o prehrani te važnosti tjelesne aktivnosti i sna trebale češće provoditi, dok četiri roditelja (20%) djelomično smatra da bi se edukacije i radionice za roditelje o prehrani te važnosti tjelesne aktivnosti i sna trebale češće provoditi

Sažetku rezultata upitnika II za učenike i roditelje možete pristupiti putem priloženih poveznica.

Rezultati – upitnik II učenici

Rezultati – upitnik II roditelji

4. Zaključak:

Na temelju rezultata upitnika zaključujemo da su edukacije za učenike i roditelje bile korisne jer je analizom upitnika I i II i kod učenika i kod roditelja primijećen porast osnovnih znanja o hrani, kalorijskoj vrijednosti, tjelesnoj aktivnosti i važnosti sna. Također je utvrđeno da je povećan postotak učenika i roditelja koji će u svoju kuhinju uvesti pravilnu i raznovrsnu prehranu, koji će više pratiti kalorijsku vrijednost namirnica, količinu hranjivih tvari u pojedinim namirnicama, koji će se više puta baviti tjelesnom aktivnošću i produljiti vrijeme trajanja te aktivnosti. Većina učenika i roditelja smatra da su edukacije bile korisne. 


Osnovna škola Izidora Poljaka Višnjica