2023-04-13 10:31:55 Prehrana i tjelesna aktivnost u sklopu projekta Vrtim zdravi film Svjedoci smo sve bržeg načina života u kojemu ljudi imaju sve manje vremena za kuhanje i bavljenje tjelesnom aktivnošću. Sukladno tome proveli smo s učenicima 7. razreda i njihovim roditeljima obrazovno istraživanje u kojem su učenici i njihovi roditelji u sklopu projekta „Vrtim zdravi film“ rješavali anketu o prehrani i tjelesnoj aktivnosti. Na sljedećim poveznicama možete pogledati sadržaj anketnih upitnika:
Ciljevi anketiranja bili su sljedeći: - utvrditi prehrambene navike učenika - utvrditi koliko su učenici upoznati s važnošću pravilne i raznovrsne prehrane - utvrditi koliko su učenici upoznati s važnošću tjelesne aktivnosti za zdravlje organizma - utvrditi prehrambene navike roditelja - utvrditi koliko su roditelji upoznati s važnošću pravilne i raznovrsne prehrane - utvrditi koliko su roditelji upoznati s važnošću tjelesne aktivnosti za zdravlje organizma
Sažetku rezultata anketnih upitnika možete pristupiti putem priloženih poveznica:
Analizirajući rezultate anketa roditelja utvrdili smo da: većina roditelja zna da je najvažniji obrok u danu doručak 40 % roditelja zna da je za doručak najbolje jesti hranu bogatu ugljikohidratima većina roditelja jede voće jedanput dnevno, a trebali bi ga jesti 2 – 3 puta dnevno većina roditelja jede povrće jedanput dnevno, a trebali bi ga jesti 2 – 3 puta dnevno se 40 % roditelja svakodnevno bavi tjelesnom aktivnošću 33% posto roditelja zna da su ugljikohidrati glavni izvor energije većina roditelja zna da su riba, jaja i mlijeko namirnice bogate bjelančevinama, ali samo mali broj roditelja zna da je i soja namirnica bogata bjelančevinama većina roditelja zna kako je masti najbolje unositi maslinovim uljem, plavom ribom i orašastim plodovima 60% roditelja zna što je bulimija 60% roditelja zna što je anoreksija 87% roditelja zna što je pretilost 7% roditelja zna da bismo svaki dan trebali vježbati barem 45 minuta 87% roditelja kuha svaki dan 33% roditelja doručkuje svaki dan svi roditelji potiču djecu da doručkuju 53% roditelja kontrolira doručkuje li njihovo dijete 60% roditelja smatra da su dijete štetne 13% roditelja za kuhanje koristi maslinovo ulje, dok većina koristi biljno (suncokretovo) ulje 7% roditelja prilikom svake kupovine proučava količinu ugljikohidrata, masti, bjelančevina i drugih hranjivih tvari koje namirnice sadrže 7% roditelja uvijek proučava kalorijsku vrijednost namirnica koju kupuje 7% roditelja prilikom kuhanja proučava kalorijsku vrijednost namirnica koje priprema 13% roditelja prilikom kuhanja proučava količinu hranjivih tvari koju namirnice sadržavaju u 100 grama 7% roditelja uvijek proučava kalorijsku vrijednost koju unese u organizam tijekom pojedinog obroka 13% roditelja pri svakom obroku proučava količinu hranjivih tvari koju unese u organizam tijekom pojedinog obroka 27% roditelja uvijek proučava kalorijsku vrijednost koju unese njegovo dijete tijekom pojedinog obroka 20% roditelja uvijek proučava količinu pojedinih hranjivih tvari koju unese njihovo dijete tijekom pojedinog obroka 27% roditelja uvijek prilagođava veličinu porcija dobi, spolu, tjelesnoj aktivnosti i poslu pojedinih članova obitelji svi roditelju potiču svoje dijete da se bavi sportom svi roditelji smatraju da je tjelesna aktivnost važna za održavanje tjelesne mase 40% roditelja zna da se na vrhu piramide nalaze slatkiši 47% roditelja jede integralni kruh 87% roditelja najčešće pije vodu većina roditelja od grickalica jede čips ili slane kokice, a manji dio čips od jabuke i kokice bez soliAnalizirajući rezultate anketa učenika utvrdili smo da: svi učenici znaju kako je doručak najvažniji obrok u danu 38% učenika zna da je za doručak najbolje jesti namirnice bogate ugljikohidratima 46% učenika jede voće 2 – 3 puta dnevno 23% učenika jede povrće 2 – 3 puta tjedno 15% učenika zna da su ugljikohidrati najvažniji izvor energije većina učenika zna da su mlijeko, jaja i riba namirnice bogate bjelančevinama dok samo njih 4 od 13 zna da je i soja namirnica bogata bjelančevinama 38% učenika zna da je masti najbolje unijeti orašastim plodovima ali samo njih 23% zna da je masti poželjno unositi plavom ribom i njih 15% maslinovim uljem 54% učenika zna što je bulimija 62% učenika zna što je anoreksija 69% učenika zna što je pretilost 23% učenika kuha svaki dan, a njih 30% 2 do tri puta tjedno 38% učenika doručkuje svaki dan, a 54% ponekad 62% učenika smatra da su dijete štetne 23% učenika uvijek sudjeluje, a 54% učenika ponekad sudjeluje s roditeljima u odabiru namirnica koje će kupiti u dućanu 23% učenika uvijek, a 46% učenika ponekad proučava prilikom kupovine količinu ugljikohidrata, proteina, masti i drugih hranjivih tvari koje sadrže namirnice 23 % učenika uvijek, a njih 61 % ponekad proučavaju kalorijsku vrijednost namirnica koje kupuju 10% učenika koji kuhaju uvijek proučava kalorijsku vrijednost namirnica koje priprema, a njih 50% ponekad 31% učenika, a 46% učenika ponekad prilikom kuhanja proučava količinu hranjivih tvari koje namirnice sadrže u 100 grama 15% učenika uvijek, a 61% učenika ponekad proučava koliku kalorijsku vrijednost unese u organizam tijekom pojedinog obroka svi učenici smatraju da je tjelesna aktivnost važna za održavanje tjelesne mase 77% učenika zna da se na vrhu piramidu pravilne prehrane nalaze slatkiši 38% učenika jede integralni kruh većina učenika najčešće pije vodu većina učenika od grickalica jede čips ili slane kokice
Zaključak: učenici i njihovi roditelji ne znaju da je za doručak najbolje jesti namirnice bogate ugljikohidratima učenici i njihovi roditelji jedu premalo voća i povrća više od 50% roditelja se prerijetko bavi tjelesnom aktivnošću učenici i roditelji ne znaju da je soja namirnica bogata bjelančevinama roditelji znaju kojim namirnicama je poželjno unositi masti dok su učenici u tom pogledu manje informirani više od polovice roditelja i učenika razlikuje poremećaje prehrane (bulimija, anoreksija, pretilost) većina roditelja ne zna da bismo trebali vježbati svaki dan minimalno 45 minuta većina roditelja kuha svaki dan dok učenici kuhaju povremeno većina roditelja ne doručkuje većina učenika ne doručkuje iako ih roditelji potiču u tome i kontroliraju više od polovice roditelja i učenika smatraju da su dijete štetne mali broj roditelja za kuhanje koristi maslinovo ulje roditelji i učenici povremeno provjeravaju kalorijsku vrijednost namirnica i količinu hranjivih tvari u 100 g namirnica koje kupuju i pripremaju tijekom kuhanja učenici povremeno sudjeluju u odabiru namirnica koje će se kupiti u dućanu roditelji i učenici povremeno proučavaju količinu hranjivih tvari i kalorijsku vrijednost koju unesu u organizam tijekom pojedinih obroka, ali roditelji često provjeravaju količinu hranjivih tvari i kalorijsku vrijednost koju njihovo dijete unese u organizam tijekom pojedinog obroka roditelji prilagođavaju ali ne uvijek veličinu porcija dobi, spolu, tjelesnoj aktivnosti i poslu pojedinih članova obitelji roditelji potiču djecu da se bave sportom roditelji i učenici su svjesni su da je bavljenje tjelesnom aktivnošću važno za održavanje tjelesne mase većina roditelja ne zna da se na vrhu piramide nalaze slatkiši dok većina učenika to zna roditelji češće od učenika jedu integralni kruh većina roditelja i učenika pije zdravo piće (vodu) većina roditelja i učenika jede nezdrave grickalice
Martina Simić Meznarić, učiteljica prirode, biologije i kemije |
Osnovna škola Izidora Poljaka Višnjica |